Histor - Kluswijzer - Poederende laag schilderen
 
 
 
 
 
 
 

 
 


    

Muur fixeren

Niet elke muur kun je zomaar beginnen te schilderen. Wrijf altijd eerst met de hand over de muur. Heb je nu een gekleurde hand? Dan heb je te maken met een poederende ondergrond. Dit soort speciale gevallen behandel je met Histor Perfect Base Fixerende Muur Voorstrijk. Daarna hecht de muurverf goed en zal de verf niet gaan bladderen. Een goed begin is dus het halve werk. In dit stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat, zodat je straks verzekerd bent van een perfect en langdurig resultaat.

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

Histor Monodek Clean

€ 21,99

Histor Monodek

€ 19,99

Histor Perfect Base Fixerende Voorstrijk

€ 28,99
Hoeveel verf nodig?

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

Wat te doen

Stap 1 voorbereiden

Materialen

 • Verwijder de poeder zo veel mogelijk met een borstel. Borstel de muur daarna nog eens met warm water met daarin Histor Ontvetter. Zo hecht de verf straks goed.
 • Controleer op gaten of barsten. Als je oneffenheden repareert met een muurvuller, krijg je een mooi strak resultaat.
 • Zorg dat de ruimte goed geventileerd is, maar zonder tocht. Een temperatuur van rond de 20°C is ideaal.
 • Dek de vloer goed af. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape.
Stap 2 muur voorstrijken
 • Muurverf en latex hechten niet op een poederende ondergrond. Behandel de muur daarom eerst met Histor Fixerende Muur Voorstrijk. Roer de verf goed door met een roerhoutje.
 • Verdeel de muur in denkbeeldige banen. Verdeel deze banen weer in kleinere vlakken.
 • Verf eerst de afgeplakte randen met een kwast. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd.
 • Voor de grote vlakken gebruik je een vachtroller. Haal deze eerst over een stuk afplaktape om loszittende deeltjes te verwijderen.
 • Werk van onder naar boven om eventueel teveel aangebrachte voorstrijk nog weg te kunnen strijken/rollen.
 • Begin in het vlak onderin de hoek en verdeel de verf door van beneden naar boven te rollen. Maak zo in stroken het vlak vol. Op deze manier schilder je elke baan stapsgewijs. Laat vlakken en banen altijd iets overlappen om baanvorming tegen te gaan.
 • De voorstrijk is overschilderbaar na 16 uur.
Stap 3 poederende muur verven
 • Als de muur droog is, kun je gaan schilderen met een Histor Muurverf naar keuze. Voor een witte muur die in 1 laag klaar moet zijn, is Histor Monodek een uitstekende keuze. Lang genieten van schone muren? Gebruik dan Histor Clean, reinigbare matte muurverf die verkrijgbaar is in elke kleur die je wilt. Hardnekkige vlekken als modder, ketchup en stiften verwijder je in een handomdraai met een nat schoonmaakdoekje. 
 • Je schildert je muur op dezelfde manier als de voorstrijk. Maar dan wel in omgekeerde volgorde, dus van boven naar beneden werken.
Tip 1 : zorg bij het rollen altijd voor een gelijkmatige verdeling van de muurverf op je roller met behulp van een verfbak of verdeelrooster.
Tip 2: Zorg dat de laatste beweging van de roller naar boven is en stop niet abrupt, maar beweeg de roller in een boog van de muur af voor een perfect resultaat.
Stap 4 na het schilderen
 • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
 • Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.
 • Ben je klaar met je verfklus? Dan kun je de roller/kwast schoonmaken in een emmer met warm water die je vervolgens laat indrogen. Beter is om ze volledig te laten uitdrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.
Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
 • Voor een glad resultaat kun je korrels op je muur wegschuren met schuurpapier korrel 240 die je om een blokje hout vouwt. Veeg het stof daarna weg met een borstel.
 • Voor gladde muren kun je het beste een kortharige vachtroller gebruiken. Hierdoor ontstaat een mooi en strak resultaat. Het formaat van de vachtroller hangt samen met het formaat van het te beschilderen oppervlak.
 • Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.