Histor - Verfkluswijzer - Plinten schilderen
 
 
 
 
 
 
 

 
 


    

Plinten schilderen

Ga je je muur verven? Dan is het mooi om ook de plinten mee te nemen. Omdat je de kleuren perfect op elkaar wilt afstemmen. Of je neemt de versleten plinten onderhanden omdat ze anders schraal afsteken bij je fris geverfde muur. Plinten schilderen heb je zo gedaan en geeft je huis net die perfecte finishing touch. Bekijk hieronder het stappenplan hoe je deze verfklus aanpakt. In een huis waar volop geleefd wordt, is het belangrijk dat de plinten tegen een stootje kunnen. Histor heeft een slijt- en stootvaste lak, waardoor je plinten langer mooi blijven. 

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

Histor Perfect Base Grondverf Acryl

€ 16,99

Histor Perfect Finish Houtlak Zijdeglans

€ 18,99
Hoeveel verf nodig?

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

Wat te doen

Stap 1 voorbereiding

Materialen

Tip 1: Verf eerst de plinten en daarna je muur. Muurverf krijg je makkelijker van een goed gedroogde gelakte plint af in plaats van andersom
Tip 2: Voor een superstrak resultaat kun je de rand tussen de plint en de muur kitten  met acrylaatkit.
Tip 3: Neem je nieuwe vloerbedekking? Schilder dan eerste de plinten. Zo voorkom je dat je de vloerbedekking moet afplakken, wat vrij lastig is.
 • Zorg voor een goed geventileerde ruimte (maar zonder tocht) en een temperatuur van rond de 20°C.
 • Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de plinten daarom goed schoon met warm water met daarin Histor Ontvetter.
 • Eventuele gaatjes en scheuren kun je opvullen met een vulmiddel.
 • Schuur je plinten: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Zijn de plinten in zeer slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.
 • MDF of hard kunststof plinten kun je licht opschuren met korrel 240-320.
 • Metalen plinten ruw je eerst op met fijn schuurpapier (korrel 240) of met een scotch ’n brite schuurblokje. Zit er roest op de plinten? Schuur die extra grondig, zodat de roest niet meer terugkomt.
 • Maak alles nog eens stofvrij met een doekje of stoffer.
 • Plak de muur en de vloer af met afplaktape.
Stap 2 plinten gronden
Tip 1: Gebruik de juiste kleur grondverf: wit voor lichte kleuren en grijs voor donkere kleuren.
Tip 2: Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen.
 • Als de plinten schoon gemaakt en geschuurd zijn, kan het schilderen beginnen. Roer de grondverf goed door met het roerhoutje. Grondverf zorgt voor een betere dekking en hechting van de laklaag.
 • Breng de grondverf royaal aan. Schilder eerst de bovenste rand met de kwast. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd.
 • Voor de rest van de plinten kun je een velvetroller gebruiken. Haal deze eerst over een stuk afplaktape om loszittende deeltjes te verwijderen.
 • Werk in verticale richting en rol daarna horizontaal uit. Schilder daarna weer in verticale banen. Zo verdeelt de verf het beste en krijg je een strak resultaat. Laat de grondverf goed drogen. Grondverf Acryl voor Hout en Grondverf Universeel zijn na 5 uur overschilderbaar. Grondverf voor MDF is overschilderbaar na 16 uur.
Stap 3 plinten schilderen
 • Is de grondverflaag niet mooi glad, bijvoorbeeld omdat er haartjes in zitten? Schuur de plinten dan nog eens glad. Als je langer dan 24 uur wacht met aflakken, moet je de grondverf in ieder geval nog eens licht opschuren. Daarna kun je beginnen met lakken.
 • Voor plinten die tegen een stootje moeten kunnen, adviseren wij Histor Perfect Base Trapverf te gebruiken. Dit is een zeer stoot- en slijtvaste lak, die ook uitermate geschikt is voor het schilderen van houten vloeren en plinten.
 • Roer de Histor Trapverf goed door met een roerhoutje en giet wat in het verfbakje. Houd dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf.
 • Plinten hebben meestal een tweede laklaag nodig voor een stootvastresultaat. De eerste laag is overschilderbaar na 5 uur.
Stap 4 na het schilderen
 • Lak heeft tijd nodig om goed uit te harden. Na een week is de plint volledig stoot- en krasvast.
 • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
 • Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.
 • Ben je klaar met je verfklus? Laat de rollers/kwasten bij voorkeur goed indrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Schoonmaken met terpentine is schadelijk voor het milieu. Ook acrylverf is schadelijk, al is het wateroplosbaar. Wil je het verfgereedschap toch liever schoonmaken? Dan kun je de acrylkwast/roller schoonmaken in een emmer met warm water en de alkydkwast/roller in een glazen potje met wat terpentine die je beiden vervolgens laat indrogen.
 • Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.
 
Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
 • Voor glad geschilderde plinten kun je het beste een velvetroller gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ”zachte kern”  zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect geeft, zonder de vorming van luchtbelletjes.
 • Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.