Histor - Verfkluswijzer - Houten vloer schilderen
 
 
 
 
 
 
 

 
 


    

Houten vloer schilderen

Wil jij je houten vloer of parketvloer een persoonlijk tintje geven? Geen neutraal hout, maar een trendy witte of gekleurde vloer? Of gewoon de kale plekken wegwerken? Histor Perfect Finish Houten Vloer Zijdeglans is een uitstekende keuze. Ook bij intensief gebruik blijft je vloer jarenlang mooi. Het is een bewerkelijk klusje, maar de vloer verven is absoluut de moeite waard. De ruimte krijgt een compleet nieuwe uitstraling en lijkt er vaak veel ruimtelijker door. Als je ons stappenplan volgt, zul je nog jarenlang genieten van het resultaat.

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

Perfect Base Grondverf Acryl

€ 16,99

Histor Perfect Finish Houten Vloer Zijdeglans

€ 39,99
Hoeveel verf nodig?

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

Wat te doen

Stap 1 voorbereiding

Materialen

Tip 1: Let goed op waar je begint met het schilderen van je vloer. Zorgt dat je eindigt bij de deur, zodat je niet klem komt te zitten.
 
Tip 2: Je kunt de vloer niet schilderen als deze last heeft van optrekkend vocht. De vloer moet aan de onderkant afgesloten zijn door folie (vaak in combinatie met isolatiemateriaal) of een droge kruipruimte.
 • Voor deze klus heb je een parketschuurmachine nodig. Het schuren kun je overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf, maar je kunt ook zelf een machine huren. Met de hand schuren is ook een optie, maar duurt erg lang.
 • Heb je een machine gehuurd? Maak de vloer dan eerst goed schoon met warm water met daarin Histor Ontvetter.
 • Sla eventuele uitstekende spijkers terug het hout in. Gaten in de vloer vul je op met kneedbaar hout.
 • Als dit droog is, kun je gaan schuren. Begin met een grove korrel (120) en eindig met een fijn (240). Schuur met de nerf mee in lange banen. Stofzuig de vloer na afloop zorgvuldig.
 • Maak de houten vloer daarna nog een keer goed schoon met warm water met daarin Histor ontvetter. Vergeet hierbij niet de naden.
 • Plak je plinten goed af met afplaktape.
 • Zorg voor een goed geventileerde ruimte (maar zonder tocht) en een temperatuur van rond de 20°C. 
Stap 2 vloer in de grondverf zetten
Tip 1: Gebruik de juiste kleur grondverf: wit voor lichte kleuren en grijs voor donkere kleuren.
Tip 2: Werk het liefst bij daglicht om te voorkomen dat je een stukje oppervlak mist.
 • Als de vloer schoon gemaakt en geschuurd is, kan het schilderen beginnen. Roer de grondverf goed door met het roerhoutje. Grondverf zorgt voor een betere dekking en hechting van de laklaag.
 • Breng de grondverf royaal aan in de richting van de houtnerf. Schilder de randjes met de kwast. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd.
 • Behandel daarna de grotere oppervlaktes met een parketverfroller. Haal deze eerst over een stuk afplaktape om loszittende deeltjes te verwijderen. Schilder een aantal planken (3 tot 4) naast elkaar totdat deze helemaal klaar zijn. Schilder daarna de volgende 3 tot 4 planken totdat de houten vloer helemaal geschilderd is.
 • Werk in verticale richting en rol daarna horizontaal uit. Schilder daarna weer in verticale banen. Zo verdeelt de verf het beste en krijg je een strak resultaat.
 • De grondverflaag is overschilderbaar na ongeveer 5 uur.
Stap 3 houten vloer schilderen
 • Is de grondverflaag niet mooi glad, bijvoorbeeld omdat er haartjes in zitten? Schuur de vloer dan nog eens glad. Als je langer dan 24 uur wacht met aflakken, moet je de grondverf in ieder geval nog eens licht opschuren.
 • Daarna kun je beginnen met lakken. Voor een vloer waarop volop geleefd wordt, adviseren wij Histor Perfect Base Trapverf te gebruiken. Dit is een zeer kras- en slijtvaste lak, die ook uitermate geschikt is voor het schilderen van houten vloeren en plinten.
 • Roer de Histor Trapverf goed door met een roerhoutje en giet wat in het verfbakje. Houd dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf.
 • Een houten vloer heeft meestal een tweede laklaag nodig voor een langdurig en slijtvast resultaat. De eerste laag is overschilderbaar na 5 uur.
Stap 4 na het schilderen
 • Lak heeft tijd nodig om goed uit te harden. De geschilderde vloer is na ca. 24 uur overloopbaar met sokken. Na een week is de laklaag goed uitgehard en kun je je meubels weer in de kamer zetten.
 • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
 • Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.
 • Ben je klaar met je verfklus? Laat de rollers/kwasten bij voorkeur goed indrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Schoonmaken met terpentine is schadelijk voor het milieu. Ook acrylverf is schadelijk, al is het wateroplosbaar. Wil je het verfgereedschap toch liever schoonmaken? Dan kun je de acrylkwast/roller schoonmaken in een emmer met warm water en de alkydkwast/roller in een glazen potje met wat terpentine die je beiden vervolgens laat indrogen.
 • Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.
 Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
 • Voor een glad geschilderde houten vloer kun je het beste een parketverfroller gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ”zachte kern”  zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect geeft, zonder de vorming van luchtbelletjes.
 • Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.