Histor - Kluswijzer - Deur schilderen (binnen)
 
 
 
 
 
 
 

 
 


    

Deur schilderen

Introductie 

Wil je graag je binnendeur verven? Dit stappenplan biedt alle benodigde informatie voor een perfect glad en mat resultaat op diverse oppervlakken zoals Hout, Kunststof, MDF, en Metaal. Bij deze verfklus is het gebruik van acryllak aan te raden vanwege de snelle droogtijd, geurloosheid, minimale verkleuring en milieuvriendelijkheid.

Oppervlak - Hout, Kunststof, MDF, en Metaal

De zijdeglans lak brengt rust in huis en geeft een subtiele glans aan je oppervlakken. Als je liever een matte afwerking hebt met perfecte dekking, kies dan voor de matte variant. Beide zorgen voor een langdurig mooi resultaat en zijn eenvoudig in gebruik.

Voor wie toch de voorkeur geeft aan lak op terpentinebasis, bieden wij een uitgebreid assortiment Alkyd Lakken aan.

Specifiek voor deze verfklus heeft ONE by Histor Acryl Lak diverse opties. Bijvoorbeeld, de Mat variant droogt snel, ruikt niet, en is minder milieubelastend. Het is een topproduct dat extra dekt, supersterk is en mooi vloeit voor een schitterend mat resultaat. Als je liever een zijdeglans afwerking wilt, overweeg dan de Zijdeglans variant voor een subtiele glans.

Of je nu zijdeglans, matte finish of hoogglans verkiest, met deze gids en ons assortiment verven ben je verzekerd van een geslaagde verfklus en een prachtige deur waar je nog jarenlang van zult genieten.

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

Histor Perfect Finish Houtlak Zijdeglans

€ 18,99
Hoeveel verf nodig?

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

Wat te doen

Stap 1 voorbereiding
 • Zorg voor een goed geventileerde ruimte (maar zonder tocht) en een temperatuur van rond de 20°C.
 • Je krijgt het mooiste resultaat als je het deurbeslag losschroeft en de deur uit de scharnieren tilt. Bovendien kun je dan sneller doorwerken.
 • Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak je deur daarom schoon met warm water met daarin Histor Perfect Finish Ontvetter.
 • Eventuele gaatjes en scheuren kun je opvullen met een geschikt vulmiddel.
 • Schuren houten deur: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Is je binnendeur in slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.
 • Schuren metalen deur: ruw de deur eerst op met fijn schuurpapier (korrel 240) of met een scotch ’n brite schuurblokje. Zit er roest op de deur? Schuur die extra grondig, zodat de roest niet meer terugkomt.
 • Schuren harde kunststof of MDF deur: ruw de deur eerst op met fijn schuurpapier (korrel 240-320) of met een scotch ’n brite schuurblokje.
 • Maak alles nog eens goed stofvrij met een doekje of stoffer.
 • Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape.
Stap 2 deur in de grondverf zetten

Tip: Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen​

 • Als de deur schoon gemaakt en geschuurd is, kan het schilderen beginnen. Roer de grondverf goed door met het roerhoutje. Grondverf zorgt voor een betere dekking en hechting. Gebruik een kwast voor de kleinere delen en een velvetroller voor de grotere vlakken. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd. Haal een stuk afplaktape over de velvetroller om loszittende deeltjes te verwijderen.
 • Breng de grondverf royaal en in verticale banen aan. Verdeel de verf daarna in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om zakkers en stof zo veel mogelijk te vermijden. Rol dan na in lange banen waardoor je geen strepen in het schilderwerk krijgt.
 • Zit er glas in je deur? Schilder dan eerste de glaslatten. Deze latten, randjes en eventueel panelen schilder je met een kwast, de grotere oppervlakten met een velvetroller. Begin vanuit het midden en schilder als laatste de rand van de deur.
 • Laat de grondverf goed drogen. Grondverf voor MDF is overschilderbaar na 16 uur. Grondverf Universeel is na 5 uur overschilderbaar.
Stap 3 de deur verven
 • Is de grondverflaag niet mooi glad, bijvoorbeeld omdat er haartjes in zitten? Schuur de deur dan nog eens glad.
 • Als je langer dan 24 uur wacht met aflakken, moet je de grondverf in ieder geval nog eens licht opschuren. Daarna kun je beginnen met het schilderen van je deur. Houd dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf.
 • Deuren hebben een tweede laklaag nodig, zodat ze goed beschermd zijn tegen krassen en stoten. De eerste laag is overschilderbaar na 16 uur.
Stap 4 na het schilderen
 • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
 • Lak heeft tijd nodig om goed uit te harden. Na een week is je deur volledig stoot- en krasvast.
 • Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.
 • Ben je klaar met je verfklus? Laat de rollers/kwasten bij voorkeur goed indrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Schoonmaken met terpentine is schadelijk voor het milieu. Ook acrylverf is schadelijk, al is het wateroplosbaar. Wil je het verfgereedschap toch liever schoonmaken? Dan kun je de acrylkwast/roller schoonmaken in een emmer met warm water en de alkydkwast/roller in een glazen potje met wat terpentine die je beiden vervolgens laat indrogen.
 • Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.

Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absorberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
 • Voor glad geschilderde deuren kun je het beste een velvetroller gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ”zachte kern”  zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect, zonder de vorming van luchtbelletjes.
 • Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.