Histor - Kluswijzer - Een commode schilderen
 
 
 
 
 
 
 

 
 


    

Een commode schilderen

Traditioneel staan commodes in de babykamer, maar in de woon- of slaapkamer kun je er ook handig spullen in bewaren. Gebruik bij het schilderen van een commode en andere meubels voor de babykamer altijd watergedragen lakken, dus zonder schadelijke oplosmiddelen. Ook drogen de lakken sneller, ruiken niet, verkleuren niet en zijn beter voor het milieu.

Lakken

ONE by Histor Lak Mat met een chique matte uitstraling dekt extra, is supersterk en vloeit mooi. Dat maakt het een prettige lak om mee te werken.

Met de matte lak van The Color Collection ben je verzekerd van het beste gebruiksgemak en is verkrijgbaar in de mooiste natuurtinten.

ONE by Histor Lak Zijdeglans dekt extra, is supersterk en vloeit mooi.

Histor Perfect Finish Houtlak Zijdeglans heeft een mooie zachte glans en dekt extra goed. Ook bestand tegen krassen en slijtage.

Nu, Volg het stappenplan voor een schitterend resultaat.

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

Perfect Base Grondverf Acryl

€ 16,99
Hoeveel verf nodig?

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

Wat te doen

Stap 1 Voorbereiding

Materialen

 • Zorg voor een goed geventileerde ruimte (maar zonder tocht) en een temperatuur van rond de 20°C.
 • Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de commode daarom goed schoon met warm water met daarin Histor Perfect Finish Ontvetter.
 • Eventuele gaatjes en scheuren kun je opvullen met een vulmiddel.
 • Schuur de commode: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoef je niet te schuren). Is de commode in zeer slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.
 • Maak alles nog eens stofvrij met een doekje of stoffer.
 • Trek de laden eruit, schroef er dan de knoppen of handgrepen af en schilder het apart. Verwijder daarna het hang- en sluitwerk zodat je straks ongehinderd kunt schilderen.
 • Dek de vloer onder de commode af met een stuk stucloper of een oud laken.
Stap 2 De commode gronden
Tip 1: Zet de commode op bijvoorbeeld blokjes om overal goed bij te kunnen.
Tip 2: Gebruik de juiste kleur grondverf: wit voor lichte kleuren en grijs voor donkere kleuren.
 • Als de commode goed schoon gemaakt en geschuurd is, kan het schilderen beginnen. Roer de grondverf goed door met het roerhoutje. Grondverf zorgt voor een betere dekking en hechting van de laklaag.
 • Breng de grondverf royaal aan. Schilder de randen en de poten met de kwast. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd.
 •  Voor de rest van de commode kun je een velvetroller gebruiken. Haal deze eerst over een stuk afplaktape om loszittende deeltjes te verwijderen.
 • Werk in verticale richting en rol daarna horizontaal uit. Werk van boven naar beneden om zakkers en stof zo veel mogelijk te vermijden. Schilder daarna weer in verticale banen. Zo verdeelt de verf het beste en krijg je een strak resultaat zonder strepen.
 • Laat de grondverf goed drogen. Grondverf Acryl voor Hout is overschilderbaar na 5 uur.
Stap 3 De commode schilderen
 • Is de grondverflaag niet mooi glad, bijvoorbeeld omdat er haartjes in zitten? Schuur de commode dan nog eens glad. Als je langer dan 24 uur wacht met aflakken, moet je de grondverf in ieder geval nog eens licht opschuren.
 • Daarna kun je beginnen met lakken. Roer de lak goed door met een roerhoutje en giet wat in het verfbakje. Houd dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf.
 • Sommige kleuren hebben een tweede laklaag nodig voor een mooie egale kleur. De eerste laag is overschilderbaar na 5 uur.
Stap 4 Na het schilderen
 • Als de lak droog is, kun je het hang- en sluitwerk weer op de commode schroeven. Lak heeft tijd nodig om goed uit te harden. Na een week kun je de commode weer in gebruik nemen.
 • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
 • Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.
 • Ben je klaar met je verfklus? Laat de rollers/kwasten bij voorkeur goed indrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Schoonmaken met terpentine is schadelijk voor het milieu. Ook acrylverf is schadelijk, al is het wateroplosbaar. Wil je het verfgereedschap toch liever schoonmaken? Dan kun je de acrylkwast/roller schoonmaken in een emmer met warm water en de alkydkwast/roller in een glazen potje met wat terpentine die je beiden vervolgens laat indrogen.
 • Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.
 Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
 • Voor een strak geschilderde commode kun je het beste een velvetroller gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ”zachte kern”  zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect geeft, zonder de vorming van luchtbelletjes.
 • Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.