Bestel direct je verf Gratis verzending, gratis retourneren

Accessoires schilderen met Krijtverf

Wil jij je Spiegellijst, schilderijlijst, letterkastje of plantenpot een nieuw karakter geven, dan heb je met de decoratieve matte Krijtverf van The Color Collection van Histor het perfecte product in handen. Histor Krijtverf werkt heel gemakkelijk en kan op verschillende manieren aangebracht worden. Hierdoor kunnen diverse effecten gecreëerd worden zoals; whitewash effect, brocante/verouderd effect, doorschuureffect etc. Volg ons handige stappenplan en geef je accessoire de perfecte uitstraling. 

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

(1 reviews)

The Color Collection Krijtverf

€ 16,95
Hoeveel verf heb ik nodig?

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

PG Schuurpapier

€ 7,95

Wat te doen

Stap 1 voorbereiden

Materialen

PG Schuurpapier

€ 7,95
 • Zorg voor een goed geventileerde ruimte (maar zonder tocht) en een temperatuur van rond de 20°C.
 • Verwijder indien van toepassing hang- en sluitwerk zodat je straks ongehinderd kunt schilderen.
 • Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de kast daarom goed schoon met warm water met daarin Histor Ontvetter.
 • Eventuele gaatjes en scheuren kun je opvullen met een vulmiddel.
 • Schuren: is je accessoire onbehandeld dan is schuren niet nodig en kun je Histor Krijtverf direct aanbrengen. Bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoef je niet te schuren). Is je accessoire in zeer slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120. 
 • Maak alles nog eens stofvrij met een doekje of stoffer.
 • Dek de vloer goed af.
Stap 2 Schilderen

Materialen

 • Grondverf is voor Krijtverf meestal niet nodig, behalve bij Eikenhouten accessoires. Eikenhout kan verkleuren als de Krijtverf direct aangebracht wordt. We adviseren 2 lagen grondverf (gebruik hiervoor bijvoorbeeld Histor Perfect Base Grondverf Acryl) aan te brengen voordat er met Histor Krijtverf geschilderd wordt.
 • Als je accessoire goed schoon gemaakt en geschuurd is, kan het schilderen beginnen. Roer de Krijtverf goed door met het roerhoutje. Wil je een Whitewash effect creëren, verdun de verf dan met een beetje water (zie verdere uitleg in stap 3; decoratieve effecten).
 • Breng de verf royaal aan. Schilder eerst de randen met een Spalter of een brede platte kwast. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd. 
 • Voor grotere oppervlakten  kun je een velvetroller gebruiken. Haal deze eerst over een stuk afplaktape om loszittende deeltjes te verwijderen. Wil je een Verouderd effect creëren, gebruik dan geen roller maar een Spalter en maak dikke kwast strepen (zie verdere uitleg in stap 3; decoratieve effecten).
 • Werk in verticale richting en rol daarna horizontaal uit. Werk van boven naar beneden om zakkers en stof zo veel mogelijk te vermijden. Schilder daarna weer in verticale banen. Zo verdeelt de verf het beste en krijg je een strak resultaat zonder strepen.
 • Laat de verf goed drogen. Histor Krijtverf is na 4-6 uur overschilderbaar.
Stap 3 decoratieve effecten
Na het goed doordrogen van de verf kun je verschillende effecten creëren: 

Whitewash
Door Histor Krijtverf iets te verdunnen zorg je dat de verf niet helemaal dekkend is en de ondergrond laat doorschijnen. Let op hierbij geen grondverf gebruiken.
Met witte krijtverf creëer je op deze manier een whitewash effect. Ook andere kleuren lenen zich voor deze techniek, met bijvoorbeeld een grijstint of taupe kleur kun je hout of riet vergrijzen.

Brocante / Verouderd effect
Een brocante / verouderd effect creëer je door meerdere lagen Histor Krijtverf aan te brengen. Gebruik dikke kwaststrepen voor een extra oude look. Na het doorschuren met 
staalwol wordt de ondergrond kleur nog extra geaccentueerd.

Doorschuureffect
Voor een doorschuureffect maak je gebruik van verschillende kleuren krijtverf over elkaar. Schuur de bovenste laag plaatselijk door zodat de laag eronder zichtbaar wordt.
Stap 4 na het schilderen
 • Als de krijtverf droog is, kun je eventueel hang- en sluitwerk weer op je accessoire schroeven. 
 • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging. 
 • Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak. Ben je klaar met je verfklus? Laat de rollers/kwasten bij voorkeur goed indrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. 
 • Wil je het verfgereedschap toch liever schoonmaken? Dan kun je de acrylkwast/roller schoonmaken in een emmer met warm water. Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.

Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken.
 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik een Spalter of een brede platte kwast bij Histor Krijtverf. Een Spalter is een dunne platte stugge kwast waarmee je de krijtverf in een grove structuur aanbrengt, hierdoor krijgt de krijtverflaag al direct een robuust aanzicht.
Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie