Histor - Kluswijzer - Tegels verven
 
 
 
 
 
 
 

 
 


    

Tegels verven

 Zin om de badkamer, wc of keuken een nieuwe uitstraling te geven? Maar geen zin om de tegels te vervangen? Je kunt ze ook verven: een prima en goedkoop alternatief. Voor dit klusje heeft Histor speciale tegelverf die goed reinigbaar is en tegen een stootje kan. Histor Perfect Finish Wandtegel is kant-en-klaar te koop in een aantal basiskleuren, maar je kunt hem ook laten mengen in elke gewenste kleur. Volg ons stappenplan en je zult er versteld van staan hoe mooi het resultaat wordt.

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

Histor Perfect Finish Wandtegel Zijdeglans

€ 46,49
Hoeveel verf nodig?

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

Wat te doen

Stap 1 voorbereiding

Materialen

 • Verf hecht het beste op een schoon en vetvrij oppervlak. Boen de tegels daarom met warm water met daarin Histor Ontvetter. Gebruik daarbij een schuurvlies. Daarmee maak je de tegels tegelijkertijd ruwer, zodat de verf straks goed kan hechten.
 • Droog de tegels af.
 • Zorg dat de ruimte goed geventileerd is, maar zonder tocht. Een temperatuur van rond de 20°C is ideaal.
 • Dek de ondergrond af met stucloper. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape. 
Tip 1: Vervang kapotte tegels voordat je gaat verven. Een tegel met ongeveer dezelfde kleur volstaat: na het schilderen zie je het verschil niet meer.
Tip 2: Werk het liefst bij daglicht om geen stukje oppervlak te missen.
Stap 2 tegels verven
 • Roer de tegelverf goed door met het roerhoutje en giet in het verfbakje. Verf eerst de afgeplakte randen en de voegen met de verfkwast. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd. Haal een stuk afplaktape over de velvetroller om loszittende deeltjes te verwijderen.
 • Breng de tegelverf royaal en in verticale banen aan. Verdeel de verf daarna in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om zakkers en stof zo veel mogelijk te vermijden. Rol dan na in lange banen waardoor je geen strepen in het schilderwerk krijgt.
 • Vaak hebben tegels een tweede of derde laklaag nodig. Wacht minstens 24 uur voor je de volgende laag aanbrengt en schuur vooraf nog eens licht op met het schuurvlies.
Stap 3 na het schilderen
 • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
 •  Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.Ben je klaar met je verfklus? Laat de rollers/kwasten bij voorkeur goed indrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken.Schoonmaken met terpentine is schadelijk voor het milieu. Ook acrylverf is schadelijk, al is het wateroplosbaar.Wil je het verfgereedschap toch liever schoonmaken? Dan kun je de acrylkwast/roller schoonmaken in een emmer met warm water en de alkydkwast/roller in een glazen potje met wat terpentine die je beiden vervolgens laat indrogen.Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval. 
Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
 • Voor glad geschilderde tegels kun je het beste een velvetroller gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ”zachte kern”  zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect geeft, zonder de vorming van luchtbelletjes.
 • Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.