Histor Stijlcollecties
 
 
 
 
 
 
 

 
 


        

Blauwe muurverf: zo haal je deze kleur in huis

Blauw is een prachtige kleur voor in het interieur. Niet voor niets is deze kleur in 2020 uitgeroepen als kleur van het jaar! Echter, hoe divers deze kleur ook ingezet kan worden, met blauw is het oppassen met hoe het uitpakt. De kleur pakt met noordelijk licht veel koeler uit dan wellicht het plan was en is wel heel licht als je het uitprobeert op de muur. Tips om het beste uit deze diverse kleur te halen.

1. Verschil tussen warmere en koudere blauwe tinten

De basis van elke verf bestaat uit drie kleuren, beter bekend als cyaan (een lichtere kleur blauw), magenta (roze) en geel. De mix van deze kleuren bepaalt uiteindelijk de kleur die gemengd wordt. Een blauwtint met iets meer geel geven, eenmaal aangebracht op de muur, een veel warmere gloed dan een mix met hoofdzakelijk blauw.

2. Lichtinval heel bepalend bij de keuze voor blauw

Een kamer die op het zuiden ligt kan juist een wat frisser en kouder blauw gebruiken. Op deze manier vang je het warme, gelige licht op. Het omgekeerde geldt bij huizen met ramen op het noorden, de lichtinval is wat meer blauw en blauwe muurverf kan hierdoor een stuk ‘kouder’ aanvoelen dan de bedoeling is.

3. Mooi met wit

Blauwe tinten voelen daarnaast ook warm (bijvoorbeeld navy blue) of koud (ijsblauw) aan door de kleuren waarmee ze omgeven worden. Een wit met gelige ondertoon, zoals RAL 9010/Zonlicht, maakt het geheel wat warmer dan RAL 9016/Lichtpuntje (een verkeerswit met een blauwe ondertoon).

4. Sterk staaltje

Kijk altijd of de kleur die je gekozen hebt past bij de rest van de meubels in de kamer. Net als de combinatie met wit kunnen meubels ervoor zorgen dat de kleur blauw net wat anders over komt.

Tip: lichtere en ingetogen kleuren blauw zijn erg moeilijk uit te kiezen. Zo kan het zijn dat de lichte kleur die je gekozen hebt met behulp van een staaltje meer baby blauw op de muur eindigt. Kies hier een stap of twee grijzere blauw dan je denkt nodig te hebben! Toch niet de goede kleur? Maak dan gebruik van de kleurbedenktijd!

Top Articles