Deur schilderen buiten

Is jouw voordeur toe aan een opknapbeurt? Of wil je gewoon eens tegen een nieuw kleurtje aankijken voordat je de sleutel omdraait? Met dit stappenplan wordt het verven van je voordeur zeker een succes. De voordeur buiten heeft heel wat te verduren: felle zon, hoge temperaturen, neerslag en vorst. Dat vraagt om een robuuste lak die hout, kunststof en metaal goed beschermt. Histor Exterior Lak is een sterke en elastische lak die bestand is tegen alle weersomstandigheden en makkelijk te verwerken is. De zijdeglans variant beschermt je voordeur met een subtiele glans en verdoezelt oneffenheden het best.

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

(2 reviews)

Perfect Base Grondverf Exterior

€ 25,95
(0 reviews)

Exterior Lak Zijdeglans

€ 28,50
Bereken wat ik nodig heb

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

PG Schuurpapier

€ 8,95

Histor Alkydkwast

€ 10,50

Wat te doen

Stap 1 voorbereiding

Materialen

PG Schuurpapier

€ 8,95
Tip 1: Houd het weer in de gaten. Je wilt geen regendruppels op de voordeur als die nog niet droog is.
Tip 2: Schilder ook niet in de volle zon. De lak droogt dan te snel en hecht minder goed.
 • Kies een dag uit met een temperatuur tussen 10°C en 25°C.
 • Je krijgt het mooiste resultaat als je het deurbeslag en eventueel deurbel en brievenbus losschroeft. Bovendien kun je dan sneller doorwerken.
 • Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de deur daarom schoon met warm water met daarin Histor Ontvetter.
 • Eventuele gaatjes en scheuren kun je opvullen met een geschikt vulmiddel.
 • Schuren houten voordeur: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Is je voordeur in slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120,
 • Maak alles nog eens goed stofvrij met een doekje of stoffer.
 • Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape. 
Stap 2 deur in de grondverf zetten
Tip 1: Gebruik de juiste kleur grondverf: wit voor lichte kleuren en grijs voor donkere kleuren.
Tip 2: Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen
 • Als de voordeur schoon gemaakt en geschuurd is, kan het schilderen beginnen. Roer de grondverf goed door met het roerhoutje. Grondverf zorgt voor een betere dekking en hechting. Gebruik een kwast voor de kleinere delen en een velvetroller voor de grotere vlakken. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd. Haal een stuk afplaktape over de velvetroller om loszittende deeltjes te verwijderen. Tip: schilder bij hout altijd in de richting van de houtnerf.
 • Breng de grondverf royaal en in verticale banen aan. Verdeel de verf daarna in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om zakkers en stof zo veel mogelijk te vermijden. Rol dan na in lange banen waardoor je geen strepen in het schilderwerk krijgt.
 • Zit er glas in je voordeur? Schilder dan eerste de glaslatten. Deze latten, randjes en eventueel panelen schilder je met een kwast, de grotere oppervlakten met een velvetroller. Begin vanuit het midden en schilder als laatste de rand van de deur.
 • Laat de grondverf goed drogen. Grondverf Exterior is na 16 uur overschilderbaar. 
Stap 3 deur schilderen

Materialen

Histor Alkydkwast

€ 10,50
 • Is de grondverflaag niet mooi glad, bijvoorbeeld omdat er haartjes in zitten? Schuur de deur dan nog eens glad.
 • Als je langer dan 24 uur wacht met aflakken, moet je de grondverf in ieder geval nog eens licht opschuren. Daarna kun je beginnen met het schilderen van je deur. Houd dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf.
 • Deuren hebben een tweede laklaag nodig, zodat ze goed beschermd zijn tegen krassen en stoten. De eerste laag is overschilderbaar na 16 uur.
Stap 4 na het schilderen
 • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
 • Lak heeft tijd nodig om goed uit te harden. Na een week is je deur volledig stoot- en krasvast.
 • Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.
 • Ben je klaar met je verfklus? Laat de rollers/kwasten bij voorkeur goed indrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Schoonmaken met terpentine is schadelijk voor het milieu. Wil je het verfgereedschap toch liever schoonmaken? Dan kun je de alkydkwast/roller schoonmaken in een glazen potje met wat terpentine die je vervolgens laat indrogen.
 • Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.
 
Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
 • Voor glad geschilderde deuren kun je het beste een velvetroller gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ”zachte kern”  zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect geeft, zonder de vorming van luchtbelletjes.
 • Gebruik een alkydkwast bij terpentinegedragen lakken, die gemaakt is uit zuiver varkenshaar. Dat haar is op het uiteinde door een natuurlijke eigenschap gesplitst (dit noem je een bles). Hierdoor wordt de verf goed opgenomen en zorgt het voor een optimale verdeling ervan. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie