Regenpijp schilderen

Wil je de regenpijp een kleurtje geven dat beter past bij het huis? Gebruik altijd de juiste grondverf en een weerbestendige lak, zodat je regenpijp goed opgewassen is tegen een regenbui of de brandende zon. Voor buiten schilderen adviseren wij Histor Exterior Lak. Deze sterke en elastische buitenlak is bestand tegen alle weersomstandigheden en makkelijk te verwerken. De zijdeglans variant beschermt je regenpijp met een subtiele glans en verdoezelt oneffenheden het best. Volg ons stappenplan en je krijgt gegarandeerd een mooi strak en langdurig resultaat.

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

(0 reviews)

Perfect Base Grondverf voor Metaal

€ 13,95
(0 reviews)

Perfect Base Grondverf voor Kunststof

€ 14,95
(0 reviews)

Exterior Lak Zijdeglans

€ 28,50
Bereken wat ik nodig heb

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

PG Schuurpapier

€ 8,95

Histor Alkydkwast

€ 10,50

Wat te doen

Stap 1 voorbereiding

Materialen

PG Schuurpapier

€ 8,95
Tip 1: Houd het weer in de gaten. Je wilt geen regendruppels op je schilderwerk als dat nog niet droog is.
Tip 2: Schilder ook niet in de volle zon. De lak droogt dan te snel en hecht minder goed.
 • Kies een dag uit met een temperatuur tussen 10°C en 25°C.
 • Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de regenbuis daarom schoon met warm water met daarin Histor Ontvetter.
 • Eventuele gaatjes en scheuren kun je opvullen met een geschikt vulmiddel.
 • Schuren metalen of kunststof regenpijp: ruw de ondergrond eerst op met fijn schuurpapier (korrel 240) of met een scotch ’n brite schuurblokje. Schuur metaal bij roest extra grondig, zodat de roest niet meer terugkomt.
 • Maak alles nog eens goed stofvrij met een doekje of stoffer.
 • Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape. 
Stap 2 regenpijp gronden
 • Als de regenpijp schoon gemaakt en geschuurd is, kan het schilderen beginnen. Roer de grondverf goed door met het roerhoutje. Grondverf zorgt voor een betere dekking en hechting. Gebruik voor het schilderen van de regenpijp een kwast. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd.
 • Breng de grondverf royaal en in verticale banen aan. Verdeel de verf daarna in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om zakkers en stof zo veel mogelijk te vermijden. Strijk dan na in lange banen waardoor je geen strepen in het schilderwerk krijgt.
 • Laat de grondverf goed drogen. Grondverf voor Kunststof en Grondverf voor Metaal zijn na 16 uur overschilderbaar. 
Stap 3 regenpijp schilderen

Materialen

Histor Alkydkwast

€ 10,50
 • Is de grondverflaag niet mooi glad, bijvoorbeeld omdat er haartjes of zandkorrels in zitten? Schuur de regenpijp dan nog eens glad.
 • Als je langer dan 24 uur wacht met aflakken, moet je de grondverf in ieder geval nog eens licht opschuren. Daarna kun je beginnen met het schilderen van je regenpijp. Houd dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf.
 • Buizen en regenpijpen hebben een tweede laklaag nodig, zodat ze goed beschermd zijn tegen weer en wind. De eerste laag is overschilderbaar na 16 uur.
Stap 4 na het schilderen
 • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
 • Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.
 • Ben je klaar met je verfklus? Laat de rollers/kwasten bij voorkeur goed indrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Schoonmaken met terpentine is schadelijk voor het milieu. Ook acrylverf is schadelijk, al is het wateroplosbaar. Wil je het verfgereedschap toch liever schoonmaken? Dan kun je de acrylkwast/roller schoonmaken in een emmer met warm water en de alkydkwast/roller in een glazen potje met wat terpentine die je beiden vervolgens laat indrogen.
 • Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.
Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
 • Gebruik een alkydkwast bij terpentinegedragen lakken, die gemaakt is uit zuiver varkenshaar. Dat haar is op het uiteinde door een natuurlijke eigenschap gesplitst (dit noem je een bles). Hierdoor wordt de verf goed opgenomen en zorgt het voor een optimale verdeling ervan. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie