Bestel direct je verf Gratis verzending, gratis retour

Nicotine- of roetvlek aanpakken

Bruingele vlekken op het plafond of de muur? Waarschijnlijk zijn het nicotine- of roetvlekken. Zulke vlekken ontstaan als er veel in een ruimte wordt gerookt. Maar ook een open haard, kachel en brandende kaarsen kunnen de boosdoener zijn. Verf je zomaar over deze lelijke vlekken heen, dan blijven ze doorschemeren. Je rekent er blijvend mee af door ze te isoleren met Histor Perfect Base Vlek Isolerende Muurverf. Zo wordt je muur of plafond weer fris en vlekkeloos. 

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

(2 reviews)

Perfect Finish Muurverf Mat

€ 2,70
(0 reviews)

Vlek Isolerende Voorstrijk

€ 24,95
(0 reviews)

Vlek Isolerende Muurverf

€ 25,95
Bereken wat ik nodig heb

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

Histor Acrylkwast

€ 10,95

Wat te doen

Stap 1 voorbereiden

Materialen

 • Nicotine is een vettige stof. Borstel de ondergrond daarom zorgvuldig met warm water met daarin Histor Perfect Base Ontvetter. Tegelijkertijd zorg je daarmee dat de verf straks goed hecht.
 • Verwijder loszittende delen met een plamuurmes. Controleer op gaten of barsten. Als je oneffenheden repareert met een muurvuller, krijg je een mooi strak resultaat.
 • Zorg dat de ruimte goed geventileerd is, maar zonder tocht. Een temperatuur van rond de 20°C is ideaal.
 • Dek de vloer goed af. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape.
Tip 1: Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen.
Tip 2: Voor een extra mooi en strak resultaat kun je de naad kitten tussen plafond en muur met een acrylaatkit. 
Stap 2 muur voorstrijken
 • Nicotine- en roetvlekken komen meestal voor op muren met een al bestaande muurverflaag. Gebruik bij sterk vervuilde muren eerst Histor Perfect Base Vlek Isolerende Voorstrijk voor een solide isolerende laag. Bij lichte vlekken kun je direct aan de slag met Perfect Base Isolerende Muurverf (zie stap 3). 
 • Roer de voorstrijk goed door. Je kunt het best de hele oppervlakte meenemen om kleurverschillen te voorkomen.
 • Verdeel de muur in denkbeeldige banen. Verdeel deze banen weer in kleinere vlakken.
 • Verf eerst de nicotine- en roetvlekken en de afgeplakte randen met een kwast.
 • Voor de grote vlakken gebruik je een vachtroller. Haal deze eerst over een stuk afplaktape om loszittende deeltjes te verwijderen.
 • Werk van onder naar boven om eventueel teveel aangebrachte voorstrijk nog weg te kunnen strijken/rollen.
 • Begin in het vlak onderin de hoek en verdeel de verf door van beneden naar boven te rollen. Maak zo in stroken het vlak vol. Op deze manier schilder je elke baan stapsgewijs. Laat vlakken en banen altijd iets overlappen om baanvorming tegen te gaan.
 • De voorstrijk is overschilderbaar na 16 uur.
Stap 3 muur verven

Materialen

Histor Acrylkwast

€ 10,95
 • Als de voorstrijk droog is, kun je de Histor Perfect Base Vlek Isolerende Muurverf aanbrengen. Deze verf laat de vlekken gegarandeerd verdwijnen. De verf breng je op dezelfde manier aan als de voorstrijk. Maar dan wel in omgekeerde volgorde, dus van boven naar beneden werken.
 • Vlek Isolerende Muurverf is alleen verkrijgbaar in wit. Wil je toch liever een kleur op je muur? Met keuze uit 1250 Histor kleuren op de mengmachine, heb je met Perfect Finish Muurverf Mat altijd de kleur die jij wilt.
 • Lang genieten van schone muren? Gebruik dan Histor Clean, reinigbare matte muurverf die verkrijgbaar is in elke kleur die je wilt. Hardnekkige vlekken als modder, ketchup en stiften verwijder je in een handomdraai met een nat schoonmaakdoekje.  
Tip: zorg bij het rollen altijd voor een gelijkmatige verdeling van de muurverf op je roller met behulp van een verfbak of verdeelrooster.
Stap 4 na het schilderen
 • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
 • Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.
 • Ben je klaar met je verfklus? Dan kun je de roller/kwast schoonmaken in een emmer met warm water die je vervolgens laat indrogen. Beter is om ze volledig te laten uitdrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.
Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
 • Voor een glad resultaat kun je korrels op je muur wegschuren met schuurpapier korrel 240 die je om een blokje hout vouwt. Veeg het stof daarna weg met een borstel.
 • Voor gladde muren kun je het beste een kortharige vachtroller gebruiken. Hierdoor ontstaat een mooi en strak resultaat. Het formaat van de vachtroller hangt samen met het formaat van het te beschilderen oppervlak.
 • Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.
Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie