Glad gestucte muur verven

Nieuwbouwhuizen worden vaak opgeleverd met glad gestuukte muren. Om deze gladde ondergrond te behouden, heeft Histor een speciale witte matte muurverf ontwikkeld die heel gemakkelijk aan te brengen is: Histor UltraGlad. Je kunt een pas gestuukte muur niet zomaar direct met muurverf behandelen. De zuigende werking en de gladde ondergrond vragen om een speciale voorbehandeling om een vlekkerig resultaat en baanvorming te voorkomen. Laat je op weg helpen met dit stappenplan en handige tips en geniet straks van een perfect strak resultaat.

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

Histor Perfect Base Muur Voorstrijk

€ 16,49
Hoeveel verf nodig?

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

ProGold Stucloper

€ 32,95

Histor Acrylkwast

€ 11,99

Wat te doen

Stap 1 voorbereiden

Materialen

ProGold Stucloper

€ 32,95
 • Een pas gestuukte muur is nooit helemaal glad. Korrels kun je wegschuren met schuurpapier korrel 240 die je om een blokje hout vouwt. Veeg het stof daarna weg met een borstel.
 • Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de muur daarom goed schoon met warm water met daarin Histor Perfect Base Ontvetter.
 • Eventuele beschadigingen repareren met een geschikte muurvuller.
 • Zorg dat de ruimte goed geventileerd is, maar zonder tocht. Een temperatuur van rond de 20°C is ideaal.
 • Dek de vloer af. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape.
Tip 1: Laat nieuw stucwerk een paar weken drogen voordat je eroverheen verft.
Tip 2: Gebruik een kortharige vachtroller voor een superglad resultaat.
Tip 3: Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen. 
Stap 2 muur voorstrijken
 • Pas gestuukte muren hebben een zuigende werking. Deze muren kun je het beste eerst voorbehandelen met Histor Perfect Base Muur Voorstrijk. Deze vermindert de zuiging en zorgt voor een egaal, goed dekkend en prachtig resultaat.
 • Zit er al een oude, intacte muurverflaag op je muur? Dan hoef je niet eerst voor te strijken.
 • Voorstrijk breng je op dezelfde manier aan als muurverf bij stap 3. Maar dan wel in omgekeerde volgorde. Werk dus van onder naar boven om eventueel teveel aangebrachte voorstrijk nog weg te kunnen strijken/rollen.
 • De laag voorstrijk is na 16 uur overschilderbaar.
Stap 3 muur verven

Materialen

Histor Acrylkwast

€ 11,99
 • Als de muur goed droog is, kun je gaan schilderen met Histor UltraGlad Muurverf. Roer de verf goed door. Giet voldoende verf in een verfbak. Doop de roller of kwast in de verf en zorg altijd voor een gelijkmatige verdeling van de muurverf op je roller met behulp van de verfbak of verdeelrooster.
 • Verdeel de muur in denkbeeldige banen. Verdeel deze banen weer in kleinere vlakken.
 • Werk vlot en gebruik voldoende verf.  
 • Schilder eerst de afgeplakte randen van de te schilderen vlakken met een kwast. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd. Behandel niet meer dan de randen van de baan die je gaat schilderen. Daarmee voorkom je dat de rand na het drogen zichtbaar blijft.
 • Voor de grote vlakken gebruik je een vachtroller. Haal deze eerst over een stuk afplaktape om loszittende deeltjes te verwijderen. Begin langs de kant van het vlak. Plaats de roller halverwege in het vlak en verdeel de verf door eerst naar boven en dan naar beneden te rollen. Maak zo in stroken het vlak vol. Op deze manier schilder je elke baan stapsgewijs.
 • Laat vlakken en banen altijd iets overlappen om baanvorming tegen te gaan. 
Stap 4 na het schilderen
Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.
Ben je klaar met je verfklus? Dan kun je de roller/kwast schoonmaken in een emmer met warm water die je vervolgens laat indrogen. Beter is om ze volledig te laten uitdrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.
 
Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
 • Voor een glad resultaat kun je korrels op je muur wegschuren met schuurpapier korrel 240 die je om een blokje hout vouwt. Veeg het stof daarna weg met een borstel.
 • Voor gladde muren kun je het beste een kortharige vachtroller gebruiken. Hierdoor ontstaat een mooi en strak resultaat. Het formaat van de vachtroller hangt samen met het formaat van het te beschilderen oppervlak.
 • Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.