Histor - Kluswijzer - Behang schilderen
 
 
 
 
 
 
 

 
 


    

Behang schilderen

Ben je niet (meer) tevreden over je behang of glasvliesbehang? Bijvoorbeeld omdat het vlekkerig is geworden of gewoon omdat je een ander kleurtje wilt? Maar je hebt geen zin om opnieuw te behangen? Eroverheen schilderen is dan een prima alternatief. Test wel eerst of het behang geschikt is om te verven, want dat verschilt per soort. Volg ons stappenplan en voor je het weet is je muur weer als nieuw.

Wat heb je nodig

Toon verfproducten en materialen

Verf

Histor Perfect Finish Muurverf Mat

€ 20,50
Hoeveel verf nodig?

Verfcalculator

Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:
Aantal lagen:
m2:
U heeft nodig:

Materialen

Wat te doen

Stap 1 testen
 • Niet elk behang is geschikt om te verven. Soms zitten er weekmakers in die het papier soepel houden. Die worden naar de oppervlakte gezogen als je verft, met een plakkerige muur als resultaat. Test daarom eerst een stukje uit. Wordt de muur kleverig? Dan zul je het behang er toch af moeten halen.
 • Heb je glasvliesbehang of glasweefselbehang? Dat is speciaal gemaakt om overheen te schilderen. Je hoeft de test dan niet te doen.
Stap 2 voorbereiding

Materialen

 • Is je behang geschikt om te verven? Dan kun je gaan schoonmaken. Gebruik hiervoor warm water met daarin Histor Ontvetter.
 • Hangt het behang los op sommige plekken? Herstel dit dan eerst met behangerslijm.
 • Zorg dat de ruimte goed geventileerd is, maar zonder tocht. Een temperatuur van rond de 20°C is ideaal.
 • Dek de vloer goed af. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape.
 • Goed om te weten: Papieren behang is aangebracht met wateroplosbare lijm. Als je eroverheen schildert, lost de lijm op en krijg je blaasvorming. Dit verdwijnt meestal weer als de verf opdroogt.
Tip 1: voor een extra mooi resultaat kun je de naad kitten tussen plafond en muur met een acrylaatkit.
Tip 2: Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen.
Stap 3 behang schilderen
 • Histor UltraGlad witte muurverf is uitermate geschikt voor het schilderen van papieren behang of glasvliesbehang. Wil je liever een kleur op je muur? Gebruik dan Histor Perfect Finish Muurverf. Giet voldoende verf in een verfbak. Doop de roller of kwast in de verf en zorg altijd voor een gelijkmatige verdeling van de muurverf op je roller met behulp van de verfbak of verdeelrooster.
 • Verdeel de muur in denkbeeldige banen. Verdeel deze banen weer in kleinere vlakken.
 • Werk vlot en gebruik voldoende verf.  
 • Schilder eerst de afgeplakte randen van de te schilderen vlakken met een kwast. Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd. Behandel niet meer dan de randen van de baan die je gaat schilderen. Daarmee voorkom je dat de rand na het drogen zichtbaar blijft.
 • Voor de grote vlakken gebruik je een vachtroller. Haal deze eerst over een stuk afplaktape om loszittende deeltjes te verwijderen. Begin langs de kant van het vlak. Plaats de roller halverwege in het vlak en verdeel de verf door eerst naar boven en dan naar beneden te rollen. Maak zo in stroken het vlak vol. Op deze manier schilder je elke baan stapsgewijs.
 • Laat vlakken en banen altijd iets overlappen om baanvorming tegen te gaan.
Tip 1: Laat het behang minimaal 24 uur drogen voor je de volgende laag aanbrengt.
Tip 2: Zorg dat de laatste beweging van de roller naar boven is en stop niet abrupt, maar  beweeg de roller in een boog van de muur af voor een perfect resultaat.
Stap 4 na het schilderen
 • Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.
 • Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak.
 • Ben je klaar met je verfklus? Dan kun je de roller/kwast schoonmaken in een emmer met warm water die je vervolgens laat indrogen. Beter is om ze volledig te laten uitdrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Natte verfresten en kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.
Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Tips

 • Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter.
 • Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.
 • Voor gladde muren kun je het beste een kortharige vachtroller gebruiken. Hierdoor ontstaat een mooi en strak resultaat. Het formaat van de vachtroller hangt samen met het formaat van het te beschilderen oppervlak.
 • Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor je makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.
 • Ben je nog in dubio over de kleur? Laat je inspireren door onze uitgebreide kleurencollectie