101 Karakters - No.97

Credits karakter: Beeldsteil.com

Dit Histor verf-stappenplan is geschreven voor een houten kastje, maar natuurlijk ook handig als je een stoel of tafel karakter wilt geven. Door een paar kleine dingen aan te passen (verander bijvoorbeeld kastdeurtjes in zitvlak of tafelblad), kun je direct al aan de slag.
Veel plezier!

Verf-stappenplan

HoornwitTinCyber

  1. Maak je meubel schoon met warm water en Histor ontvetter. Schuur het daarna licht op en plak alles wat je niet wilt schilderen (denk aan scharnieren, schroeven etc.) af met tape.
  2. Zet het meubel eerst in de grondverf. Voor dit karakter raden wij witte grondverf aan. Breng de grondverf eerst royaal en in lange banen aan met een kwast, rol het daarna glad met een rollertje.
  3. Laat de grondverf goed drogen. Schuur het meubel daarna licht op en stof het af.
  4. Eerst heb ik de gaatjes geboord voor de deurgreepjes, de schanieren afgeplakt met schilderstape. Vervolgens heb ik het hele kastje geverfd in de kleur Hoornwit.
  5. De binnenkant is geschilderd in de kleur Cyber, een mooie warme grijstint. Het geeft het kastje een wat speelser karakter en een leuk effect wanneer de deurtjes openstaan.
  6. Om de uitstraling te krijgen van tinten wit en grijs die in elkaar overlopen heb ik gekozen voor het ombre effect. Een verftechniek waarbij verschillende lagen over elkaar heen worden geschilderd en de verf bij elke laag een tintje lichter wordt. De techniek ziet er eenvoudig uit, maar het is nog best lastig om alle lagen mooi in elkaar over te laten lopen.
  7. Voor het schilderen was het makkelijker om de deurtjes er uit te halen en op een tafel te leggen. Strak tegen elkaar op afdekfolie. Ik heb de deurtjes denkbeeldig in drie vlakken verdeeld en ben begonnen aan de onderkant met de donkerste kleur. Ik heb de drie lagen verf aangebracht op allebei de deurtjes tegelijk. Op deze manier is de vlakverdeling en het verloop op de twee deurtjes hetzelfde. Vervolgens ben ik met een droge en schone kwast over de verflagen gegaan en om de lagen in elkaar over te laten lopen. Dit is een aantal keer herhaald. Tussendoor is het aan te raden om de kwast even schoon en droog te maken. Het is makkelijk werken met de Histor Perfect Finish verf en het droogt erg mooi op.

Je zelfgelakte collector's item is nu klaar!
 

Download het stappenplan als PDF