101 Karakters - No.74

Credits karakter: Credits karakter: Iris Havekes | C-More | www.interieuradvies.blogspot.com

Dit Histor verf-stappenplan is geschreven voor een houten kastje, maar natuurlijk ook handig als je een stoel of tafel karakter wilt geven. Door een paar kleine dingen aan te passen (verander bijvoorbeeld kastdeurtjes in zitvlak of tafelblad), kun je direct al aan de slag.
Veel plezier!

Verf-stappenplan

WitDilleGroet

  1. Maak je meubel schoon met warm water en Histor ontvetter. Schuur het daarna licht op en plak alles wat je niet wilt schilderen (denk aan scharnieren, schroeven etc.) af met tape.
  2. Bij dit karakter kun je ervoor kiezen om het meubel niet in de grondverf te zetten om de houtnerf nog zichtbaar te houden. Als je het meubel liever wel dekkend wilt lakken, zet het dan in de grondverf. Voor dit karakter raden wij witte grondverf aan. Breng de grondverf eerst royaal en in lange banen aan met een kwast, rol het daarna glad met een rollertje.
  3. Laat de grondverf goed drogen. Schuur het meubel daarna licht op en stof het af.
  4. Maak van te voren een paar bakjes met de mengkleuren voor de tus- senstappen. Maak voldoende lak aan, want het is lastig precies dezelf- de kleur opnieuw bij te mengen. Bewaar de mengkleuren in afsluitbare bakjes.
  5. Maak een schets van het verloop dat je aan wilt brengen; zo weet je ongeveer waar je de kleuren uit wilt laten komen.
  6. Begin uiterst links met het aanbrengen van Wit. Vanaf hier werk je naar rechts toe, met steeds iets donker wordende mengkleuren.
  7. Daarna ga je langzaamaan verder met de mengkleuren. Maak een mengkleur tussen de kleur Dille en Groet en een mengkleur tussen de kleur Dille en de kleur Wit. Zo kun je de kleur Groet in de kleur Dille laten overlopen en de kleur Dille in de kleur Wit laten overlopen. Uiteindelijk ben je bij de laatste mengkleur in de andere uiterste hoek aangekomen. In dit geval is dat de kleur Wit.
  8. Perfect Finish lak droogt snel, vandaar dat het iets is verdund zodat je de kleuren mooi in elkaar kunt laten overlopen. Zorg dat je steeds in een richting met de kwast de kleuren in elkaar over laat lopen, maar gebruik de kwast wel in diverse richtingen zodat je geen harde overgangen krijgt. De laatste streek breng je aan in de richting waar je naartoe aan het werken bent, zodat alles dezelfde ‘streek’ krijgt.
  9. Als de buitenkant van het kastje goed droog is, schilder dan de binnenkant met een velvet roller in Wit.
  10. Maak tot slot een decoratie van kopertape en bevestig dit op het kastje.

Je zelfgelakte collector's item is nu klaar!
 

Download het stappenplan als PDF