101 Karakters - No.63

Credits karakter: Winnie Helmes-Ham / Stijlidee

Dit Histor verf-stappenplan is geschreven voor een houten kastje, maar natuurlijk ook handig als je een stoel of tafel karakter wilt geven. Door een paar kleine dingen aan te passen (verander bijvoorbeeld kastdeurtjes in zitvlak of tafelblad), kun je direct al aan de slag.
Veel plezier!

Verf-stappenplan

SheherazadeCriteriumWit

 1. Maak je meubel schoon met warm water en Histor ontvetter. Schuur het daarna licht op en plak alles wat je niet wilt schilderen (denk aan scharnieren, schroeven etc.) af met tape.
 2. Zet het meubel eerst in de grondverf. Voor dit karakter raden wij grijze grondverf aan. Breng de grondverf eerst royaal en in lange banen aan met een kwast, rol het daarna glad met een rollertje.
 3. Laat de grondverf goed drogen. Schuur het meubel daarna licht op en stof het af.
 4. Teken de cirkel zachtjes met potlood op het kastje. Om de cirkel mooi rond te krijgen kun je een potlood met stukje touw of een passer gebruiken.
 5. Plak de strepen af met tape volgens het ontwerp. Als je zeker wilt weten dat de lijnen recht lopen, gebruik dan potlood en liniaal om de hoogtes op de zijkanten van het kastje te markeren.
 6. Breng met een dunne kwast de strepen aan in Criterium en Wit en maak met schilder met een roller de bredere vlakken in Sherahazade.
 7. Breng met een lakroller voor acrylverf de binnenkant van de cirkel aan in Criterium, gebruik voor de buitenste rand ook weer de dunne kwast zodat je een mooie cirkel krijgt in de kleur Wit. Het hoeft niet té netjes, lekker losjes is ok.
 8. Haal direct na het aanbrengen van de verf het afplakband weer weg.
 9. Voor de zijkanten en bovenkanten gebruikte ik lakrollers voor de acrylverf. Zet Sheherazade en Wit met de lakroller tegen elkaar aan en laat ze zacht in elkaar overlopen. Dit doe je door niet teveel verf op te brengen en niet te hard te duwen op de roller maar heel zacht te rollen: zo ontstaat de fading techniek.
 10. Om een sleets en verweerd vintage effect te krijgen sleepte ik met dunne acrylverf kwasten over de strepen, zo krijg je 2 kleuren die door elkaar lopen.
 11. Het tie-die effect op de bovenkant van het kastje ontstaat door het afwisselend werken met de roller van stevig aanbrengen naar wat losser.
 12. Voor de binnenzijde gebruikte ik lakrollers voor de grote oppervlakken en kwasten voor de randen en de hoeken. Ik schilderde ook het beslag omdat ik dit wilde camoufleren.
 13. Monteer tot slot de zwart leren greepjes: boor met de houtboor gaatjes in de juiste diameter in de kastdeurtjes. Tot slot monteerde ik de zwart lederen greepjes. Eerst gaatjes boren met de houtboor met de juiste diameter in het midden van de cirkel en dan de greepjes erin draaien.
Je zelfgelakte collector's item is nu klaar!


Download het stappenplan als PDF