101 Karakters - No.35

Credits karakter: Valborg Korthals Altes

Dit Histor verf-stappenplan is geschreven voor een houten kastje, maar natuurlijk ook handig als je een stoel of tafel karakter wilt geven. Door een paar kleine dingen aan te passen (verander bijvoorbeeld kastdeurtjes in zitvlak of tafelblad), kun je direct al aan de slag.
Veel plezier!

Verf-stappenplan

CacaoMarjoleinHoornwit

 1. Maak je meubel schoon met warm water en Histor ontvetter. Schuur het daarna licht op en plak alles wat je niet wilt schilderen (denk aan scharnieren, schroeven etc.) af met tape.
 2. Zet het meubel eerst in de grondverf. Voor dit karakter raden wij witte grondverf aan. Breng de grondverf eerst royaal en in lange banen aan met een kwast, rol het daarna glad met een rollertje.
 3. Laat de grondverf goed drogen. Schuur het meubel daarna licht op en stof het af.
 4. Meng uit de kleur Cacao drie verschillende tinten, door Hoornwit toe te voegen. Van donker naar licht noemen we deze vanaf nu: Cacao 1 (weinig Hoornwit toegevoegd), Cacao 2 (iets meer Hoornwit toegevoegd) en Cacao 3 (nog iets meer Hoornwit toegevoegd).
 5. Uit Marjolein mengen we nog vijf kleuren, eveneens door Hoornwit toe te voegen. Deze noemen we, van donker naar licht: Marjolein 1, Marjolein 2, Marjolein 3, Marjolein 4 en Marjolein 5. Plak etiketten met de naam en nummer op de mengsels om verwarring te voorkomen!
 6. De bovenste baan (Hoornwit) op het kastje is 8 cm hoog. De overige banen worden 7 cm hoog. Deze afmetingen zijn op basis van een kastje van ongeveer 90 cm. Als je een ander meubel of een kastje van andere grootte schildert, kies dan naar eigen inschatting de hoogtes.
 7. Teken met een zacht potlood op de zijkanten 10 lijnen: de eerste lijn van onder begint op 7 cm hoogte. Herhaal dit 9 keer, telkens om de 7 cm. Het is een precies klusje, maar het resultaat is de moeite waard, dat beloven we!
 8. Teken met een zacht potlood vier lijnen op de deurtjes. Neem de lijnen vanaf de zijkanten over, deze kun je gewoon doortrekken. Herhaal dit voor de achterkant van het kastje.
 9. We beginnen te lakken op de zijkanten. Om en om gaan we een strook schilderen, van boven naar beneden.
 10. Tape steeds de binnenlijnen van de niet te schilderen strook af. We plakken vijf stroken af, van boven naar beneden: strook 2, 4, 6, 8 en 10.
 11. Op de voor- en achterkant hoef je maar twee stroken af te plakken: strook 2 en 4. Strook 6 heeft namelijk al een afscheiding door de kopse kant van het onderstel.
 12. Schilder nu de stroken: strook 1 in Hoornwit, strook 3 in Marjolein 4, strook 5 in Marjolein 2, strook 7 in Marjolein, strook 9 in Cacao 2 en strook 11 in Cacao. De deurtjes en achterkant hebben minder stroken, namelijk 6.
 13. Als de lak goed droog is, verwijder dan de tape. Plaats nieuwe tape op de geschilderde stroken 1, 3, 5, 6, 8 en 10.
 14. Schilder nu de stroken: strook 2 in Marjolein 5, strook 4 in Marjolein 3, strook 6 in Marjolein 1, strook 8 in Cacao 3, strook 10 in Cacao 1.
 15. Als de lak goed droog is, verwijder dan voorzichtig de tape.
Je zelfgelakte collector's item is nu klaar!


Download het stappenplan als PDF

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie