101 Karakters - No.31

Credits karakter: Silvana Issa

Dit Histor verf-stappenplan is geschreven voor een houten kastje, maar natuurlijk ook handig als je een stoel of tafel karakter wilt geven. Door een paar kleine dingen aan te passen (verander bijvoorbeeld kastdeurtjes in zitvlak of tafelblad), kun je direct al aan de slag.
Veel plezier!

Verf-stappenplan

ZwartMusWit

 1. Maak je meubel schoon met warm water en Histor ontvetter. Schuur het daarna licht op en plak alles wat je niet wilt schilderen (denk aan scharnieren, schroeven etc.) af met tape.
 2. Zet het meubel eerst in de grondverf. Voor dit karakter raden wij witte grondverf aan. Breng de grondverf eerst royaal en in lange banen aan met een kwast, rol het daarna glad met een rollertje.
 3. Laat de grondverf goed drogen. Schuur het meubel daarna licht op en stof het af.
 4. Schilder met een velvet roller het bovenblad van het kastje in Wit. Als je dit karakter op een tafel of stoel gaat lakken, schilder dan bijvoorbeeld het tafelblad of zitvlak in Wit.
 5. Om een kleurverloop te krijgen, schilderen we eerst drie horizontale stroken op het meubel, van onder naar boven, in de kleuren Zwart, Mus en Wit. De hoogtes die hieronder als advies worden gegeven, zijn op basis van een kastje van 90 cm hoogte.
 6. Trek op de zijkanten van het kastje met potlood een streep op 10 cm en op 70 cm hoogte, vanaf de grond gemeten.
 7. Tape de lijnen van de middelste baan aan de binnenkant af. We gaan eerst de onderste baan in de kleur Zwart schilderen en vervolgens de bovenste 10 cm in de kleur Wit.
 8. Als de lak droog is, verwijder dan voorzichtig de tape. Tape vervolgens aan de buitenkant van de lijnen. Schilder nu de middelste strook in de kleur Mus.
 9. Trek op de voorkant een streep op 5 cm boven de onderkant (van de deurtjes), en een lijn op 35 cm hoogte boven de onderkant.
 10. Tape de lijnen van de middelste strook aan de binnenkant af. Schilder de onderste 5 cm in in de kleur Zwart en de bovenste 5 cm in Wit.
 11. Als de lak droog is, verwijder dan voorzichtig de tape. Tape nu de buitenkant van de lijnen voor het middelste vlak af. Schilder nu de middelste strook in de kleur Mus. Herhaal dit voor de achterkant.
 12. Professionele schilders gebruiken een spuit om tussen de drie stroken een mooie overgang te krijgen. Maar het kan ook met een platte spons! Oefenen wel eerst op een testplankje.
 13. Tape de zijkanten op 15 cm onder het bovenblad af. Doop de spons in Wit en poets vanuit het Wit naar de strook tape. Naarmate je dichter bij de tape komt, moet het de kleur minder dekken. Poets zo nodig wat verf weg met een katoenen doek.
 14. Tape de poten op ongeveer 30 cm vanaf de grond af. Doop een schone spons in wat Zwart en poets vanuit het Zwart naar de strook tape toe. Zorg dat het Zwart steeds minder dekt.
 15. Herhaal dit proces bij de voor- en achterkant van het kastje. Zet een strook tape op 15 cm onder het bovenblad en een strook tape op 15 cm vanaf de onderkant van de deurtjes.
 16. Geef de kopse kanten de kleur die bij het verloop hoort.
 17. Als de lak goed droog is, verwijder dan voorzichtig de tape.
Je zelfgelakte collector's item is nu klaar!


Download het stappenplan als PDF