101 Karakters - No.14

Credits karakter: Jacqueline van der Pas

Dit Histor verf-stappenplan is geschreven voor een houten kastje, maar natuurlijk ook handig als je een stoel of tafel karakter wilt geven. Door een paar kleine dingen aan te passen (verander bijvoorbeeld kastdeurtjes in zitvlak of tafelblad), kun je direct al aan de slag.
Veel plezier!

Verf-stappenplan

SheherazadeLeiHoornwit
 1. Maak je meubel schoon met warm water en Histor ontvetter. Schuur het daarna licht op en plak alles wat je niet wilt schilderen (denk aan scharnieren, schroeven etc.) af met tape.
 2. Zet het meubel eerst in de grondverf. Voor dit karakter raden wij grijze grondverf aan. Breng de grondverf eerst royaal en in lange banen aan met een kwast, rol het daarna glad met een rollertje.
 3. Laat de grondverf goed drogen. Schuur het meubel daarna licht op en stof het af.
 4. Schilder de voorkant, achterkant en het bovenblad van het kastje met een velvet roller in Sheherazade. Als je een stoel of tafel lakt, schilder dan het bovenblad of zitvlak in deze kleur.
 5. Schilder de rest van het meubel in Lei.
 6. Maak een sjabloon van een tandwiel. Print hiervoor bijvoor- beeld een afbeelding van een tandwiel van internet uit (op transparantenfilm). Snijd met een scalpeermes de contouren uit. Snijd ook de binnenste cirkel uit.
 7. Als de lak op het meubel goed droog is, spuit dan het sjabloon in met spuitlijm en leg deze op de juiste plek. Doe hetzelfde voor de binnenste cirkel. Tamponeer nu het tandwiel met Hoornwit op het meubel.
 8. Herhaal dit voor een tweede tandwiel.
 9. Als de lak goed droog is, trek dan met een passer de 3 cirkels om het geschilderde tandwiel.
 10. Schilder de potloodlijn van deze cirkels met een heel dun penseel over in Hoornwit.
 11. Als de verf droog is, zet dan om de 5 of 10 mm met een ronde tamponneerkwast deze cirkels in Hoornwit op het meubel. De stippen variƫren per cirkel.
 12. Breng eventueel nog extra accenten aan in Sheherazade.
Je zelfgelakte collector's item is nu klaar!

Download het stappenplan als PDF