Gebreken herstellen

Een goed begin is het halve werk. Voordat je begint met het schilderen van je deuren en kozijnen, is het belangrijk om eventuele gebreken te herstellen. Je vindt hier een overzicht van 5 veelvoorkomende gebreken en hoe je deze kunt aanpakken. Met zorgvuldig voorbereide deuren en kozijnen zorg je voor een langdurig mooi resultaat.

Houtrot, scheuren of kieren herstellen

1. Houtrot, scheuren of kieren

Controleer of het hout van je deur of kozijn in goede staat is. Houtrot, scheuren of kieren moeten eerst hersteld worden. Inspecteer bij kozijnen extra zorgvuldig de hoeken. Let erop dat de staande en liggende delen van het kozijn naadloos op elkaar aansluiten. Zichtbare kieren of spleten kunnen vocht binnenlaten, wat leidt tot loslatende verf en het ontstaan van houtrot.

• Reinigen: Maak het oppervlak schoon met een verfreinigingsmiddel. • Herstellen: Steek beschadigd hout of rotte plekken uit met een beitel of bolkopfrees. Schuur de randen op met schuurpapier (korrel P120 of P180) en verwijder het stof met een vochtige spons met schoon water.

• Houtreparatiemiddel aanbrengen: Breng het middel aan volgens de instructies op de verpakking en laat het goed uitharden.

• Schuren: Na uitharding schuur je het oppervlak opnieuw met schuurpapier (korrel P180, daarna P240) om het glad te maken en gelijk te trekken met het omringende hout.

2. Beschadigde kitnaden rondom het glas

De kit rondom het glas moet goed aansluiten en netjes zijn aangebracht. Sluiten de kitnaden niet meer goed aan of laten ze los, dan kan dit vochtproblemen in het hout veroorzaken.

• Oude kit verwijderen: Snijd de oude beschadigde kit weg met een stanleymes onder een hoek van 45 graden.

• Schoonmaken: Maak de randen van het kozijn goed schoon en ontvet het oppervlak met een verfreinigingsmiddel.

• Nieuwe kit aanbrengen: Gebruik beglazingskit volgens de instructies op de verpakking. Laat de kit goed uitharden, voordat je begint met het aanbrengen van de grondverf.

Beschadigde kitnaden rondom het glas
Scherpe randen en hoeken op het kozijn

3. Scherpe randen en hoeken op het kozijn

De hoeken en randen van het hout mogen niet scherp zijn, maar moeten licht afgerond worden. Op scherpe kanten zal de verf snel barsten en scheuren.

• Schuren: Gebruik een schuurmachine (korrel P80) om de hoeken ongeveer 5 tot 8 mm af te ronden. Schuur daarna het gehele kozijn op met korrel P180, voordat je begint met het aanbrengen van de grondverf.

4. Roestige spijkers

Kijk goed naar de spijkers en schroeven in het hout. Als er roestvlekken zichtbaar zijn, vervang dan de spijkers.

• Verwijderen: Haal roestige spijkers eruit en vervang ze door roestvrijstalen of verzinkte exemplaren.

• Gaten herstellen: Vul eventuele spijkergaten met houtreparatiemiddel en schuur het oppervlak glad met schuurpapier (korrel P180). Als er roestige spijkers in de glaslat van het kozijn zitten, kun je het beste de hele glaslat vervangen.

Roestige spijkers
Klemmende deuren of ramen

5. Klemmende deuren of ramen

Zorg dat ramen en deuren niet klemmen. Open en sluit ramen en deuren om te controleren of ze vrij kunnen bewegen. Als een raam of deur klem zit, kan de verf beschadigen.

• Schaven: Schaaf de randen waar het raam of de deur klem zit. Verwijder net genoeg hout zodat er minimaal 3 mm aan de staande zijde en 5 mm aan de onderzijde ontstaat. Zorg voor een gelijkmatige speling.

• Schuren: Maak de randen glad met schuurpapier (korrel P80, daarna P120 en tot slot P180). Verwijder het stof met een vochtige spons met schoon water, voordat je grondverf aanbrengt

Met goed opgeknapte deuren en kozijnen kun je vol vertrouwen beginnen aan je schilderklus. Dankzij de 7 jaar schildervrij garantie van Histor Perfect Protection geniet je daarna zorgeloos van een prachtig resultaat dat jarenlang meegaat.