De juiste kleur wit: wanneer gebruik je welk tint?

Niets is dan fijner dan een opgefriste witte muur. Maar welke kleur wit is de juiste? Wat is het verschil tussen RAL 9010 en RAL 9016? En waar houd je rekening mee met het kiezen van deze kleur? Lees hier meer over de verschillende wittinten en waar je rekening mee moet houden bij het witten.

De meest voorkomende wittinten

De meest gebruikte winttinten zijn de kleuren RAL 9001/Katoen (Warm Wit/Roomwit), RAL 9010/Zonlicht (Zuiver Wit met gelige ondertoon) en RAL 9016/Lichtpuntje (Verkeerswit met blauwe ondertoon). Bij Histor hebben we ook nog een puur witte muurverf die wordt aangeduid met de kleur white (6400), aan deze wit is geen kleur toegevoegd.

Welke kleur wit gebruik je wanneer?

De juiste kleur wit hangt af van de lichtinval, meubels en andere kleuren in de ruimte. Onderstaande tips helpen je bij het maken van een keuze voor een witte muur:

1. Kleuren in de ruimte bepalend voor de juiste kleur wit

De kleur wit baseer je op de kleuren in de rest van de ruimte. Zo kies je een wit met een warmere ondertoon in een ruimte met veel warme kleuren. Het omgekeerd geldt voor een ruimte met koelere kleuren, hier wil je het liefst een wit gebruiken met die wat meer richting het blauw, groen of grijs gaat.

2. Leg het accent op gekleurde meubels

Ook kun je wit gebruiken om het accent te leggen op bepaalde gekleurde meubels in de ruimte. Dit doe je door te kiezen voor een ondertoon die tegengesteld is aan de kleur van een meubel. Koelere kleuren, zoals bijvoorbeeld een blauwe of groene bank, komen beter tot hun recht met een witte kleur met warme ondertoon. En oranje, rood of gele meubelstukken worden nog wat warmer met een koelere kleur wit op de muur.

Tip: wit/donker contrast Houd bij het kiezen van een witte verf wel rekening met het wit/donker contrast. Bij een witte muur lijken donkere meubels nog donkerder. Dit houdt in dat een antracietgrijze bank meer richting zwart neigt bij een spierwitte muur. Een muur met een lichtgrijze tint heft dat effect op.

3. Lichtinval bepalend bij de keuze van witte verf

Hetzelfde principe als bij de gekleurde meubels geldt voor lichtinval. Een kamer die op het zuiden ligt kan juist meer blauwtinten gebruiken om het warme licht mee op te vangen. Koelere lichtinval, zoals het geval is bij een raam op het noorden wordt wat warmer door een crème wit.

Off-white

In de Histor off-white collectie zie je alle kleuren die dichtbij wit liggen maar een grijze, gele of rode ondertoon hebben. Bovenstaande tips geven richting bij het kiezen van de beste kleur wit in jouw interieur.