Hoe stijl je de trendkleur van 2019

Veel mensen vinden het spannend om een grote verandering aan te brengen in hun interieur. Een hele muur een andere kleur? Help! De donkere-kleurtrend maakt het misschien nog wel iets moelijker, omdat er over het effect van donker op de muur nogal wat misverstanden bestaan. Want oogt je huis daar niet kleiner door? Histor-kleurexpert Saskia Huiting legt uit wat kleur voor je interieur kan doen en geeft tips voor het stylen van de nieuwe Trendkleur in jouw woonkamer. 

Met kleur geef je persoonlijkheid aan je huis, en groen is een kleur die een gevoel van ontspanning oproept. Dat heeft alles te maken met onze associatie met de natuur, de plek waar we als mens van oudsher harmonie en rust vinden. Die kleurherkenning zit heel diep in onze vezels en werkt net zo goed buiten als binnen in huis. Quiet Clearing is daarom de perfecte kleur om van je woonkamer een fijne, relaxte plek te maken.

Wees niet bang voor donkere kleuren, ook als je een wat donkerder huis hebt. Het diepe donkergroen van Quiet Clearing maakt je interieur juist knus en kalm. Het is een geweldige kleur om een warme, sfeervolle hoek te creëren. Groen op groen – in dit geval het groen van de muur, de stoel en het groen van de planten – versterkt het natuurlijke effect. De verschillende elementen gaan als het ware een verbinding met elkaar aan en dat zorgt voor een heel fijne sfeer.

Hoe stijl je de trendkleur van 2019


Tips van de stylist

1. Experimenteer met contrast 

Durf te experimenteren en ga voor een donkere kleur in combinatie met een lichtere, zodat een spannend contrast ontstaat. Zoals hier de donkere stoel met het lichtroze kleed en het lichte blad van het tafeltje. Contrastwerking is belangrijk in het interieur; het geeft diepte en eigenheid aan je huis. Roze komt ook weer terug in de bloempotjes, zodat er naast contrast ook eenheid ontstaat.

2. Speel met texturen 

Combineer glimmend met mat, groot met klein en zacht met hard. De zachte stoffen van de stoel, het kussen en het kleedje contrasteren mooi met het metaal en glas in het tafeltje en de lamp. Op dezelfde manier zorgen ook de glimmende bloempotjes voor de matte muur voor contrast. De planten op de schouw matchen prachtig met het donkere groen. Zoek ook hier naar verschillende texturen zoals grote en kleine planten, grote en kleine bladeren, en verschillende vormen potten en vazen. Door te groeperen wordt het één geheel.

3. Combineer toon-op-toon 

Een combinatie van toon-op-toon in donkere tinten geeft een bijzonder en rijk effect. De diepzwarte haard in combinatie met het rijke groen van de wand is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar daardoor des te verrassender!

Nog een tip voor mensen die aan de slag willen met styling: bewaar plaatjes die je aanspreken en bouw het thuis na. Zoek vaasjes en potjes die je hetzelfde gevoel geven, verschuif je meubels en kijk wat het effect is. Het hoeft niet in één keer goed te zijn – doe een paar stappen naar achteren, kijk eens goed en pas aan. Zo leer je gaandeweg steeds beter hoe je de sfeer in je huis beïnvloedt met bijvoorbeeld accessoires of een kleurtje op de muur. Volg je onderbuikgevoel en verschuif, verwissel en verander net zolang tot het klopt. Het hoeft niet allemaal met elkaar te matchen; soms is het juist fijn als het een beetje wringt. Dat geeft nou net dat beetje extra persoonlijkheid. En fout bestaat niet!